Чиме се кожа храни? Шта јој је неопходно?

За исхрану ваше коже неопходни су: ликопен, флаваноли, омега-3,6,9 масне киселине, полифеноли. Ту су и витамин Е и Ц. Било да их уносите путем хране или мажете споља, својој кожи дајете основне нутријенте од којих сваки игра своју важну улогу.

Ликопен – каротеноид, пигмент који даје црвену боју воћу и поврћу. Што је црвеније, то је богатије ликопеном. Има протективну улогу од штетних УВ зракова и смањује ризик од развијања канцера коже – превелике количине дају наранџасту нијансу кожи. Највише га има парадајзу. Можете га наћи у прашкастом облику за козметичке производе, али најчешће само у виду таблета. Што се козметике тиче, читајте састав, и уколико дођете до ликопена у саставу, то је добро 🙂 . Није у питању нека лоша хемикалија.

Флаваноли – антиоксиданси који се налазе нпр. у какао бутеру. Понекада га у козметичким производима рекламирају  као чоколаду! Одговоран је за интензивну хидратацију коже и њено омекшавање.

Омега – 3,6,9 масне киселине, о њима је већ било речи у ранијим тесктовима што се тиче уноса истих путем хране. Ако их наносимо на кожу споља у виду козметичких производа њихова улога је протективна – такође штити кожу од нежељених УВ зракова и као липосолубилна се уграђује у кожу чиме се одржава њена еластичност и хидрираност. Уља богата омега-3 масним киселинама су : рибље, бундевино, ланено, бадемово… Омега – 6 киселинама су богата уља бореча, жутог ноћурка, пасифлоре. Она учествују у регенерацији коже, док омеге – 9 има у маслиновом уљу и задужено пре свега у сузбијању упалних процеса на кожи.

Жути ноћурак!

Полифеноли – спречавају старење и одумирање ћелија коже помагањем самог њеном метаболизма. Полифенолима су богати зелени чај, боровница , нар, црвено грожђе. Тражите ово – екстракт ферментисаног сока нара, екстракт семенки грожђа, водени екстракт листа боровнице или обичан зелени чај. Све ове наведене фазе се мешају и можете себи направити одличан тоник за лице.

Витамин Е – учествује у регенерацији коже, „пеглању“ бора, хидратацији и смањењу хиперпигментације. Има га у капсулама за оралну употребу или у виду уљаних капи. Храна богата витамином Е су , опет, хладно цеђена биљна уља, али и поврће, пшеничне клице.

Витамин Ц – учествује у изградњи колагена. Знамо где га у храни све има, али за употребу у козметичке сврхе можете користити капи витамина Ц. Витамин Ц је хидросолубилан тако да су и капи водени раствори са додацима других природних екстраката као стабилизатора.

Коју козметику користити?

Да ли је то нека скупа козметика коју себи можете приуштити или ћете се одлучити да направите сами себи је неважно. Важно да у сваком случају знате чега има у саставу и какву улогу ти састојци врше. Уосталом, треба пробрати оно што вам је потребно а не оно што се рекламира.

Једном недељно треба одрадити пилинг. Свакодневно, а нарочито увече пре спавања треба добро очистити кожу. Након чишћења на кожу треба нанети маснију крему или уља. Ујутру након умивања, треба нанети крему лаганије конзистенције. Уколико немате алергије на неки од препоручених састојака горе наведених, покушајте себи да смућкате уље или тоник. Уље и водене фазе се не мешају, имајте то у виду, да бисте их смешали потребан вам је неки емулгатор. Можете користити жуманце за тако нешто, некувано.

Као подлога за неке козметичке производе у кућној варијанти је одлично кокосово уље – интензивно хидрира кожу а мирис је очаравајући. Ретко ко га не воли…

Етерична уља су посебна прича, више о томе у наредном чланку…