Глутен

Шта је сад па то? И зашто сад то, као, не ваља?
Глутен је латинска реч и значи лепак- отуд на се енглеском лепак каже “глуе”. А ,иначе, је глутен композитни протеин који се налази у пшеници, ражи и јечму.
Знате онај осећај кад једете неко тесто, па вам се у току жвакања оно залепи за непце и зубе а од залогаја направи пластелинаста грудва? Е то је због глутена , и такви се залогаји у желуцу даље лепе за црева и теже варе. Што никако не доприноси убрзавању метаболизма , чишћењу организма, па ни мршављењу. Зато вас упућујем на овас, кукуруз и интегрални пиринач као извор угљених хидрата -првенствено. Ко није алергичан на глутен- а више нас је таквих- може и интегрални тост, двопек, само у мањим количинама. Наравно, не мешајте у истом оброку кромпир, пиринач и хлебове- па ни пасуљ или грашак. Глутен, у суштини, морају да избегавају само особе са целијакијом- болест танког црева. А остали, као што напоменух нека смање чисто због општег здравственог стања.

Стевија

То је природни заслађивач који се користи као замена за шећер код дијабетичара. Од шећера је 250-300 пута слађи а знатно мање енергетске вредности па се може користити и у редукционим дијетама код оних који баш воле слатко. Иначе добија се из листа биљке- Стевиа Ребаудиана. Има је у прашкастом, течном и таблетираном облику. Можете је кувати или правити колаче с њом. Тако да- само напред!

Киноа

То је намирница која се за сада сврстава у житарице али има полемике да ли је она баш то. Док се не докаже другачије- она је за нас житарица! Кажу- најздравија је од свих осталих, најхрањивија пуна омега 3 киселина, витамина и минерала итд. Ако је тако, па хајде да је уврстимо у нашу исхрану. Може се употребити свуда где иначе стављате пиринач или као каша сама по себи – слатка или слана. Пре кувања се добро пропере и мало потопи. Порекло?- Јужна Америка. И, да, није нова, ту са нама је хиљадама година. Како је они славни проналазачи не донесоше до нас раније?- не знам, завера нека сигурно!

Чиа

Постоје од вајкада. То је семе биљке која расте у Мексику, тзв. „шпанска жалфија“- у буквалном преводу. Ово семе важи за врло храњиво јер садржи омега 3 масне киселине, угљене хидрате, протеине, влакна, антиоксиданте и калцијум. Зову је „energy booster“ – извор енергије је управо због садржаја свих ових нутријената али и одличан промотер мршављења. Како? – Због влакана које садржи! Успоставља нормално варење и редовно пражњење црева. Има је, готово, у сваком маркету, потражите је. Напомена- не једе се сува! Морате је прво потопити у неки воћни коктел, јогурт, воду… и попити заједно са том течношћу. Кашика ујутру и кашика увече – одлично помаже!

Ги- маслац

То је у ствари високо пречишћени маслац! Вeoma калоричан па се, наравно, препоручује уравнотежена употреба. Може се нпр. намазати ујутру на једно до два парчета хлеба- танко!- а може се користити и за кување- опет, не у великим количинама и на тихој ватри. Извор је свих липосолубилних витамина- A,D.E i K. Скупљи јесте, али вреди.

Тофу

Ово је коагулисано и пресовано сојино млеко- нешто као сир сојиног млека. А сојино млеко? Е то је буквално спрашено и дисперговано семе соје у води. Соја садржи висок проценат биљних протеина, поред гомиле других нутријената и зато одлична у исхрани вегетаријанаца. Има је у разним облицима а тофу је један од њих. Укус?- не знам шта бих рекла- није моја омиљена намирница, али ко воли – само напред. Код жена са високим ризиком за рак дојке и материце се не препоручује!!!

Краставац и парадајз

– у ствари спада у воће! И, да, за разлику од осталог поврћа, они се могу мешати са другим воћем. Тако је искористљивост свих витамина и минерала које садрже, већа! Парадајз важи за највреднију намирницу! Једна шопска салата од два (али права) парадајза, једног краставца, пола црног лука – зачињена са мало квалитетне соли, мало сока цеђеног лимуна и хладно цеђеног маслиновог уља, па на све то ако додате мало рибаног младог сира- ммммм, унели сте скоро све што вам је потребно од витамина и минерала у једном дану. А неће вас угојити!

Авокадо

Ово је исто воће, и то бобичасто! Тако су га сврстали научници. Сада га већ можете наћи свуда. Смањује ризик од дијабетеса, срчаних болести и промотер је у мршављењу. Чега све има?- свега – магнезијума, калијума, витамина B- групе, C,E,K, бета каротена и омеге 3. Можете га додавати у разне шејкове или салате- тако је најукуснији!

Влакна

Oво су јако битне компоненте како у редукционим дијетама, тако и осталим дијетама, битне за сваког, без обзира на узраст. Хемијски – то су угљени хидрати- растворљиви или не, а у организму нису потпуно сварљиви. Јако су важни због тога што бубре у дигестивном тракту а тиме повећавају мотилитет црева тј. редовно пражњење. Бубрењем се ствара и слузава супстанца која обезбеђује правилну апсорпцију нутријената из других намирница као и правилан рад „добрих бактерија“. А све то за резултат има- смањен ризик појаве рака дебелог црева, хемороида и опстипације. Смањују ниво глукозе и холестерола у крви па тиме и ризик од дијабетеса и кардиоваскуларних болести. Намирнице богате влакнима: чиа– на првом месту, лан, овас, раж, грашак, сочиво, тамно зелено поврће, јабуке, крушке, банане и многе друге.

Шта гоји а шта не?

Не постоје намирнице које гоје! Гоји вас то што не балансирате унос и потрошњу калорија тј. „lifestyle“. Ви можете појести парче пице или пљескавицу, попити флашу кока коле (што стварно- нико вам никад неће рећи да је здраво или корисно), али што ће вас угојити је то што сте то урадили нпр. увече, гледајући филм пред тв-ом и после само наставили да спавате… Храна се не дели на ону која гоји или не гоји, већ на ону која високу енергетску вредност или ниску, здраву или нездраву. Друго!- тајминг је јако важан. У ком делу дана једете коју врсту намирница.  Треће!- начин обраде и припреме хране. Нпр. кувани кромпир или помфри?- не дође му на исто. Останите на вези… ми једемо све намирнице, само мењамо навике!