НАМИРНИЦЕ И СМЕРНИЦЕ

Variety of Food on Wooden Coaster

СВАКОГ ДАНА УНЕТИ 2Л ВОДЕ ИЛИ ДЕТОКС ВОДЕ, НЕ РАЧУНАЈУЋИ ОСТАЛЕ НАПИТКЕ!

НЕ ЈЕСТИ ЗАЈЕДНО У ИСТОМ ОБРОКУ: КРОМПИР, ХЛЕБ, ПИРИНАЧ  ! – такође ни легуминозе- грашак, пасуљ, сочиво… једноставно вам није потребно.

ИЗБЕГАВАТИ ПРЖЕНУ И ПОХОВАНУ ХРАНУ! ПРЕПОРУЧЉИВО ЈЕ ЈЕСТИ КУВАНУ, ГРИЛОВАНУ ИЛИ ПЕЧЕНУ! Прохлађену храну можете прелити омиљеним хладно цеђеним уљем!

ШТА ЈЕСТИ?

1) Пића : вода, детокс воде, лимунаде, чајеви, кафа, какао, обичан јогурт, природни сокови, сладите медом, наравно умерено!

2) Угљени хидрати : интегрални хлеб, кекс, двопек, кувани кромпир, интегрални пиринач, овсене пахуљице (не инстант)

3) Протеини : без кожице, бирати “бела меса” (живинско, немасно свињско, телетина) риба, јаја, јогурт, кисело млеко, млади сир- умерено сољено!

4) Масти : биљна, природна, нерафинисана, хладно цеђена! Било које – сунцокретово, маслиново, од семена бундеве, семенки грожђа! За припремање хране можете користити свињску маст- мало!, палмино уље или ги- маслац. Благо загревати све у посуди и кувати на тихој ватри, динстати. Не предуго! Искористљивост хладно цеђених уља је највећа и најбоља уколико их не загревамо- грехота је! Пуна су липосолубилних витамина и омега 3 и омега 6  масних киселина па да бисмо их лепо искоритили, најбоље је кувану храну без уља или других масти, мало прохлађену, само прелити ледном супеном кашиком уља по порцији.

5) Воће – ЦИТРУСИ на првом месту, остало јужно воће, авокадо, јабуке, крушке, јагоде,… – јести нешећерено, свеже, суво (овде водите рачуна да ли је заиста суво или са додатим глукозним сирупом) или печено- по укусу. ОРАШАСТО воће било које врсте, несољено и нешећерено, али ограничене количине- порција је пола шољице, а у редукционим дијетама – не више од два пута недељно.

6) Поврће – СВЕ- битан је само начин припреме, не пржити, може- свеже, кувано али што краће, бланширано, печено, гриловано! Кромпир не јести са осталим угљеним хидратима. ОПШТЕ ПРАВИЛО ЗА ВОЋЕ И ПОВРЋЕ КОЈЕ СЕ ЉУШТИ- то чините што тање, са што мањом количином отпада зато што се највећа количина витамина и других важних нутријената налази управо тик испод коре. Кромпир нпр.- пеците у љусци!

7) Укус дотеривати са : мало соли, бибером, ђумбиром, циметом, зачинским биљем, уљима, медом, куркумом, каријем!

8) За грицкање : ораси, кикирики и остало орашасто воће, семенке, суво воће, интегрални кекс, путер од кикирикија, двопек.

УКОЛИКО ОСЕТИТЕ ГЛАД ИЗМЕЂУ ОБРОКА :
– Попијте већу чашу воде и сачекајте 10 мин! Јако често после чаше воде више глад не осећате, зато је важно правилно се хидрирати.
– Ако и даље осећате глад, можете узети нешто од : воће, интегрални кекс, парче двопека, кашика путера од кикирикија, порција ораха.

НЕ ПРЕДАЈТЕ СЕ, ПРИДРЖАВАЈТЕ СЕ САВЕТА, РЕВИТАЛИЗУЈТЕ ОРГАНИЗАМ, ПОДМЛАДИТЕ ТЕЛО, УКЛОНИТЕ ЦЕЛУЛЛИТ, ДЕТОКСИКУЈТЕ СЕ, ОБЛИКУЈТЕ СВОЈУ ФИГУРУ СА ФИГУРОМ ФИТ!