Stalno čujemo ponešto o njoj, ali šta je to konkretno? Limfa je tečnost slična krvnoj plazmi, dok je plazma sve u krvi osim krvnih ćelija. Limfa nastaje u tkivima i ima svoju cirkulaciju i svoje sudove. Stvara se u tkivima i sadrži sve toksine, bakterije, alergene… koje su od spolja dospele u telo. Ona ih nosi kroz svoj sistem sudova do limfnih čvorova. Limfni čvorovi su organi u kojima se stvaraju limfociti – bela krvna zrnca, a najviše se nalaze na vratu- krajnici, pod pazuhom i preponama (slezina je najveći limfni organ). Limfociti u čvorovima prečišćavaju limfu, uništavaju bakterije, toksine tj. filtriraju je a ona zatim sudovima otiče u vene gde se meša sa krvlju. Prosto k’o pasulj. Ukratko – limfa je zaslužna za čišćenje organizma!

LIMFODRENAŽA je vrsta masaže. Stimulacija limfne cirkulacije i pospešivanje filtracije limfe kroz limfne čvorove pospešuje detoksikaciju organizma. A šta imamo od detoksikacije? Otprilike sve! Pročistimo organe ( naročito jetru) a čistiji organi brže i bolje rade, kao npr. kad otpušite slivnik. Što organi bolje rade to je čitav metabolizam brži a naše telo vitkije, zdravije i zategnutije. Kada pokrenete cirkulaciju posle treninga, ne bi trebalo jesti barem 1 sat (za efekat mršavljenja). Ukoliko želite definiciju mišića i uvećanje mišićne mase onda proteinske napitke možete da pijete odmah nakon tretmana zato što je ugradnja nutrijenata brža i kompletnija
Limfodrenažna masaža može isušiti kožu, neposredno nakon treninga to se oseti kao svrbuckanje ili peckanje. Ovo je odličan momenat da se utrlja neko hranjivo, hidrirajuće i/ili anticelulit ulje. Tada je resorpcija tih ulja dublja, uspešnija a time i njihovo dejstvo.
Masaža pojačava cirkulaciju krvi, što znači da donosi više kiseonika, a odnosi više štetnih materija iz ćelija mišića. To je i glavna korist masaže. Mišići napunjeni kiseonikom imaju više energije za svakodnevne aktivnosti. Pored toga, masaža pomaže bolnim mišićima i zglobovima, povećava gipkost tela i tonus kože i deluje antistresno. Masaža nije samo obična relaksacija – to je i preventiva protiv nakupljanja stresa i emotivne i fizičke napetosti.

Da, ali da li to stvarno deluje? Naravno, i to se posle prvog treninga/tretmana oseti. Ne treba odustajati. Individualan je odgovor i brzina postizanja rezultata, naravno, logično, nismo svi isti, nemamo svi isti broj godina, kilograma, navike … Ali nema sumnje u to da li radi i da li vredi, i te kako.

Svi ovi procesi u telu, koji se odvijaju tokom i nakon limfodrenažne masaže, imaju za posledicu značajno smanjenje celulita i zatezanje kože. Rol masaže su revolucionarne u ovom načinu uklanjanja celulita – liče na neku vrstu „automatizovane maderoterapije“. !!! Redovnim limfodrenažama i , naravno, praćenjem opštih smernica koje se tiču ishrane i unosa tečnosti možete doći do savršenog oblika tela i zategnute, glatke kože.

Zajedno do zdravog, lepog i podmlađenog tela!

Opšte smernice u zdravoj ishrani!

Osobe sa proširenim venama i komplikacijama u vidu duboke venske tromboze i slično,  kao i dijabetičari ne bi trebalo da rade limfodrenažne masaže.