Čime se koža hrani? Šta joj je neophodno?

Za ishranu vaše kože neophodni su: likopen, flavanoli, omega-3,6,9 masne kiseline, polifenoli. Tu su i vitamin E i C. Bilo da ih unosite putem hrane ili mažete spolja, svojoj koži dajete osnovne nutrijente od kojih svaki igra svoju važnu ulogu.

Likopen – karotenoid, pigment koji daje crvenu boju voću i povrću. Što je crvenije, to je bogatije likopenom. Ima protektivnu ulogu od štetnih UV zrakova i smanjuje rizik od razvijanja kancera kože – prevelike količine daju narandžastu nijansu koži. Najviše ga ima paradajzu. Možete ga naći u praškastom obliku za kozmetičke proizvode, ali najčešće samo u vidu tableta. Što se kozmetike tiče, čitajte sastav, i ukoliko dođete do likopena u sastavu, to je dobro 🙂 . Nije u pitanju neka loša hemikalija.

Flavanoli – antioksidansi koji se nalaze npr. u kakao buteru. Ponekada ga u kozmetičkim proizvodima reklamiraju  kao čokoladu! Odgovoran je za intenzivnu hidrataciju kože i njeno omekšavanje.

Omega – 3,6,9 masne kiseline, o njima je već bilo reči u ranijim tesktovima što se tiče unosa istih putem hrane. Ako ih nanosimo na kožu spolja u vidu kozmetičkih proizvoda njihova uloga je protektivna – takođe štiti kožu od neželjenih UV zrakova i kao liposolubilna se ugrađuje u kožu čime se održava njena elastičnost i hidriranost. Ulja bogata omega-3 masnim kiselinama su : riblje, bundevino, laneno, bademovo… Omega – 6 kiselinama su bogata ulja boreča, žutog noćurka, pasiflore. Ona učestvuju u regeneraciji kože, dok omege – 9 ima u maslinovom ulju i zaduženo pre svega u suzbijanju upalnih procesa na koži.

Žuti noćurak!

Polifenoli – sprečavaju starenje i odumiranje ćelija kože pomaganjem samog njenom metabolizma. Polifenolima su bogati zeleni čaj, borovnica , nar, crveno grožđe. Tražite ovo – ekstrakt fermentisanog soka nara, ekstrakt semenki grožđa, vodeni ekstrakt lista borovnice ili običan zeleni čaj. Sve ove navedene faze se mešaju i možete sebi napraviti odličan tonik za lice.

Vitamin E – učestvuje u regeneraciji kože, „peglanju“ bora, hidrataciji i smanjenju hiperpigmentacije. Ima ga u kapsulama za oralnu upotrebu ili u vidu uljanih kapi. Hrana bogata vitaminom E su , opet, hladno ceđena biljna ulja, ali i povrće, pšenične klice.

Vitamin C – učestvuje u izgradnji kolagena. Znamo gde ga u hrani sve ima, ali za upotrebu u kozmetičke svrhe možete koristiti kapi vitamina C. Vitamin C je hidrosolubilan tako da su i kapi vodeni rastvori sa dodacima drugih prirodnih ekstrakata kao stabilizatora.

Koju kozmetiku koristiti?

Da li je to neka skupa kozmetika koju sebi možete priuštiti ili ćete se odlučiti da napravite sami sebi je nevažno. Važno da u svakom slučaju znate čega ima u sastavu i kakvu ulogu ti sastojci vrše. Uostalom, treba probrati ono što vam je potrebno a ne ono što se reklamira.

Jednom nedeljno treba odraditi piling. Svakodnevno, a naročito uveče pre spavanja treba dobro očistiti kožu. Nakon čišćenja na kožu treba naneti masniju kremu ili ulja. Ujutru nakon umivanja, treba naneti kremu laganije konzistencije. Ukoliko nemate alergije na neki od preporučenih sastojaka gore navedenih, pokušajte sebi da smućkate ulje ili tonik. Ulje i vodene faze se ne mešaju, imajte to u vidu, da biste ih smešali potreban vam je neki emulgator. Možete koristiti žumance za tako nešto, nekuvano.

Kao podloga za neke kozmetičke proizvode u kućnoj varijanti je odlično kokosovo ulje – intenzivno hidrira kožu a miris je očaravajući. Retko ko ga ne voli…

Eterična ulja su posebna priča, više o tome u narednom članku…