Suplementi se odnose na dodatke ishrani koji mogu biti formulisani kao kapsule, tablete, praškovi, sirupi, kapi, ulja…

Vrlo je važno odabrati pravi dodatak ishrani svakome ponaosob, pravilno i dosledno ga koristiti i pratiti efekte. Efekte nemojte očekivati odmah, pa ni za dve nedelje, već tek posle duže upotrebe.

Kome je suplementacija potrebna?

Svima onima koji hranom ne unose neke bitne nutrijente , npr. deci podložnoj infekcijama, starijim osobama sa hroničnim bolestima, onima koji se dosta fizički angažuju, neuhranjenim osobama… Ali, ukoliko jedete raznovrsno, zdravi ste i veseli, onda vam dodaci ishrani nisu potrebni, dovoljna vam je samo zdrava hrana.

Da li su dodaci ishrani zaista delotvorni?

Ukoliko ste probrali vama odgovarajući po savetu vašeg lekara ili farmaceuta, onda jesu. Jako često čujem nešto tipa: „Moja komšinica pije, pa bih i ja da probam“ – ovo je pogrešan pristup, vi niste vaša komšinica, vama treba savet stručnog lica, a vi ga prihvatite. Tada će biti delotvorni. Suplementima i te kako možete sebi ojačati imunitet, krvnu sliku, apetit, ubrzati metabolizam, popraviti rasploženje, produbiti san…
Lično ne volim da čujem reklamu kao što je npr. „vitamini za kosu“ – a dobijete samo kompleks B grupe vitamina, ili, „čaj za mršavljenje“ – a dobijete laksativ i bolne grčeve, pa onda „vitamini za oči“, „vitamini za ten“ itd. Ne nasedajte na reklame. Vitamine kad pijete, oni su vam za celo telo a ne za samo jedan organ ili jedan fiziološki proces. I nisu samo vitamini sastojci suplemenata, ima i aminokiselina, minerala, ulja… Uvek se lepo posavetujte šta biste hteli postići, ukratko o svojim eventualnim bolestima ili stanjima organizma kao i lekovima koje uzimate i poslušajte savet ukoliko ste zadovoljni stručnim licem koje vam ga daje.
Danas na tržištu imate pregršt suplemenata, neki su povoljniji, neki ne. Neki su više ili manje delotvorni, neki su popularni, neki su ukusni ili neukusni… stvar je u tome da vama najverovatnije nije potrebno više od jednog suplementa ukoliko je pravilno odabran.

Ono što je važno, kada je u pitanju treniranje radi mršavljenja, bavljenje sportom i držanje dijeta je nadoknada elektrolita i tečnosti. Ukoliko ste iskusili bolne spazme u udovima, to je znak da vam je neophodan dodatak magnezijuma i kalijuma. Dnevne potrebe organizma za ova dva minerala su 375 mg to jest 250 mg što se hranom , verovatno, unese tokom dana, ali u toku letnjih meseci, pojačanog znojenja i bavljenja sportom, ove doze biste morali dodavati u vidu suplemenata.

U menopauzi, kod žena, suplementi mogu značajno poboljšati kvalitet života i smanjiti simptome. Ukoliko nije neophodno piti lek, ulje noćurka, a ko dobro podnosi, i matični mleč ili polen, ili oba u medu su dosta delotvorni.

Suplemente za mršavljenje, ne volim. Dejstvo je slabo, kratkog veka a dosta koštaju. Ovde sam za promenu načina ishrane.

Žuti noćurak!

Deci najčešće treba dodavati nešto od multi-vitaminskih preparata u slučaju gubitka apetita. Ovo se najčešće događa kada dete navrši 3 godine. Jako često u tom uzrastu slabo jedu a neki roditelji se zbog toga i suviše brinu. Tada možete dodati sirupe i vitamin D ili riblje ulje, čisto da budete mirni.

Starijim osobama, koje su najverovatnije već na nekakvoj terapiji lekovima, treba prići posebno oprezno. Što više informacija pružite svom farmaceutu to je verovatnije da će vam preporučiti odgovarajući suplement. Kod starijih lica, doze bi trebalo smanjiti da bi bile efikasnije a ne obrnuto, jer je kod njih metabolizam usporen pa vlada „manje je više“ princip.