Žuti noćurak je biljka koja potiče iz Amerike. Tako se zove jer se cvet otvara predveče i to prilično brzo, može se pratiti okom. Već oko 300 godina se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe.

Ova biljka sadrži fitosterole i fitoestrogene, flavonoide, triptofan i gama – linoleinsku kiselinu. A sada ćemo o svakoj komponenti po nešto da saznamo.

Fitostreoli – sama reč kaže da su to biljni steroidi. Imaju strukturu sličnu holesterolu i učestvuju u regulaciji nivoa lošeg ldl-holesterola. Zajedno sa fitoestrogenima učestvuju u smanjenju simptoma u menopauzi regulacijom hormonskog balansa. I ne samo u menopauzi već je koristan i kod mlađih žena tako što učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa.

Flavonoidi – spadaju u antioksidanse, čiste oranizam od slobodnih radikala i učestvuju u metabolizmu ćelija. Komercijalno se koriste u kozmetičkim proizvodima za negu kose, kože i noktiju.

Triptofan – ovo je esencijalna aminokiselina. Šta to znači? To znači da se ne stvara u organizmu već se mora uneti putem hrane. A neophodna je jer učestvuje u sintezi proteina. Naročito nam je bitan serotonin- hormon sreće, tako da triptofan indirektno učestvuje u odražavanju dobrog raspoloženja a neki derivati triptofana se koriste u lečenju depresije. Serotonin, takođe, učestvuje u regulaciji osećaja sitosti i gladi i kao takav podržava mršavljenje u dijetama i ubrzavanje metabolizma.

Gama- linoleinska kiselina – ovo je omega- 6 masna kiselina. Kao i popularna omega-3 ova kiselina učestvuje u održavanju normalnog metaboližma ćelija. Omega – 6 prvenstveno učestvuje u borbi protiv autoimunih bolesti.

 KOME JE NAMENJEN NOĆURAK?

Svakoj ženi iznad 30 godina ili i mlađim ukoliko imaju neki od gore pomenutih problema i koji se njime mogu tretirati. Kao što vidite, noćurak podražava hormonski balans žena svih doba, ublažava menstrualne simptome, simptome menopauze, metabolizam i mršavljenje, podržava negu kose, kože, noktiju, poboljšava raspoloženje, imuni sistem kao i opšte zdravstveno stanje. Pa , kome onda ne treba?

Nalazi se u obliku kapi i mekih kapsula u apotekama, preporučujem ga u dozi od 1000mg dnevno tokom 3 meseca pa 1 mesec pauze.

Za najbrže efekte kada je u pitanju pokretanje metabolizma i mršavljenje kombinujte ga nekim od „sagorevača masti“.

Sagorevači masnih naslaga!

KOME NIJE NAMENJEN?

Jedina kontraindikacija je trudnoća i preosetnjivost na ulje. Svi ostali možete slobodno.