Stižu Vaskršnji praznici! Salata, mesa, jaja i kolača u izobilju. Odlažete ili prekidate mršavljenje i svoj novi stil života dok ne prođu praznici? Nema potrebe! U svemu možete uživati a da zadržite novostečene principe ishrane. Podsetimo se principa usvojenih od ranije…

Još poneki koristan savet!

Kao prvo, ne pripremajte toliko hrane da vam traje danima. Opet kroz dva dana treba pojesti sveže pripremljenu hranu. Isto važi i za slatkiše. Ukoliko imate veću količinu, vi već treći dan možete ostatak zamrznuti i izvaditi neki drugi put, što je ranije moguće, iza praznika, počnite sa pripremom hrane koja vas vodi ka vašem cilju.

Kako se najbolje ishraniti tokom Vaskrsa? Pa fino, imate mesa, jaja, sira, sveže salate, kuvanog toplog povrća ili čorbica. Samo ograničite količine i za večeru ne jedite hleb. Primenite samo opšte smernice u ishrani.

Opšte smernice u zdravoj ishrani!

Na primer:

Za doručak možete ugljene hidrate sa kuvanim jajima, popijte neki voćni sok  (ceđeno voće) naštinu a zatim jedite jaja i krišku integralnog hleba.

Između doručka i ručka – salatu svežeg povrća ili neku voćkicu. Za ručak jedite toplo – supicu ili neko varivo, krišku hleba, komad mesa – birajte nemasno, čašu crnog vina – ako želite da nazdravite u toku praznika. Sad pitate da li bi mogli piva malo – može!  Dokle god se ne preteruje, nemam ništa protiv 😉 .

Užina – do večere, nije smak sveta ako pojedete kolač ili parče torte -samo nek ne bude pola torte. Pijte vodu!

Za večeru opet možete sveže povrće, uzmite npr., zelenu salatu ili kupus, u nju naseckajte krastavac, možda neki čeri – paradajz, pa malo mladog luka, sremuša, naseckajte jedno kuvano jaje, malo mladog belog sira ili komad belog mesa, malo badema. Eto vam idealne večere od namirnica koje su vam tokom Vaskrsa i te kako dostupne.

Jaja i holesterol

Sve više je istraživanja dokazalo da unos jaja neznatno utiče na povećanje holesterola u krvi i to onog „lošeg“. Neke studije pokazuju da uopšte ne utiču na LDL a , naprotiv, utiču na povećanje „dobrog“ HDL holesterola. Jaja su toliko bogata preoteinima, vitaminima i mineralima da je greška ne unositi ih zbog nedokazanog povećanja holesterola! Ko voli jaja, može se opustiti tokom praznika i pojesti do 3 komada dnevno. Ko se plaši da ih unosi, nek jede belanca od 3 komada i 1-2 žumanceta. Meso, i to crveno sadrži holesterol – a njega se ne plašimo! Savet je – birajte bela mesa tokom praznika i pojedite poneko kuvano jaje 🙂 .

Uspostavljanje nekakve kontrole nad holesterolom možete postići i suplementacijom – tipa omega-3 i lecitinom. Da ironija bude veća – jedan od glavnih izvora lecitina je žumance. Sama reč „lecitin“ potiče od grčke reči „lekitos“ što u prevodu znači – žumance! Tako da se nemojte plašiti jaja!

Svim vernicima Figura Fit čestita praznike! HRISTOS VASRESE!