Kod nas je post vrlo važan i treba obratiti pažnju na pravilnu ishranu tokom posta. Cilj svakog posta je pročišćenje i tela i duha. Dakle, nije važna samo ishrana već i sticanje mira, oslobađanje duha od loših misli, traženje oprosta od grehova i opraštanje onima koji su vas povredili.

Definišimo cilj

Ovo je izazov kome se treba prepustiti samo kada ste spremni na to i imate volju i želju. Ishrana u toku posta može nekima teže pasti. Zbog toga se javlja nervoza a posledično i želja za hranom i unosom kalorija koje nam nisu potrebne. Zato, čuvajte sopstveni mir, posvetite se sebi.
„Detoksikacija“ tj. „pročišćavanje“ organizma u toku posta je prirodna posledica ovog procesa. Naravno, ne treba menjati osnovne principe odabira, pranja i sečenja namirnica o čemu je ranije već bilo reči. Znači, ove navike zadržavate. Opšte principe pripremanja hrane, takođe, zadržavamo.

Način pripreme hrane je jako važan

Ne treba prekidati sa vežbanjem i bavljenjem sportom dok postite. Ali držite pod kontrolom unos nutrijenata kako se ne biste iscrpljivali. Naročito ako postite za pričest kada je unos energetski važnih masti i proteina smanjen.

Ishrana tokom posta za pričest:

I dalje važi pravilo što se tiče hleba- neka bude integralni! Čak ni količine ne treba preterano povećavati. Žitarice treba da budu osnov vaše ishrane. Možete koristiti razne pahuljice i praviti kaše za doručak uz dodavanje raznog orašastog i suvog voća. Ovo je odličan doručak za početak dana.

Ponekada možete za doručak pojesti par kriški integranog hleba sa medom ili džemom. Ovo je doručak visoke energetske vrednosti i jedite ga ako očekujete da će vam jutro biti ispunjeno fizičkim naporima ili aktivnošću.

Do ručka bi najbolje bilo da imate kd sebe poneku bananu, jabuku, voćni sok i krišku dvopeka, šaku oraha… ukoliko osetite glad, popijte punu čašu vode, sačekajte malo i glad će , verovatno, proći – znači da vam je telo tražilo da se hidrira. Ukoliko ne prolazi onda pojedite svoju užinu.

Ručak – povećajte unos leguminoza (grašak, sočivo, pasulj). Kuvajte dok ne omekša pa dodajte povrće kao za supu – šargarepu, celer, luk, koren peršuna, paškanat… Ukoliko imate domaći paradajz u flaši – dodajte i njega, daje posebnu aromu jelu i podiže osećaj zadovoljstva i punoće nakon jela. Jedna kriška dvopeka je sasvim dovoljna. Ukoliko za ručak jedete krompir, i dalje potrebe za dodatkom hleba nema.

Večera – dosta svežeg voća i povrća. Uz listu namirnica iz prethodnih članaka možete sebi kombinovati razno voće za voćne smutije i povrće za sveže salate. Dodajte, slobodno, avokado u bilo koji od njih i orašasto voće – dobar su izvor masti i drugih važnih hranjivih sastojaka tokom posta. Začinsko bilje je odličn jer poboljšava ukuse hrane koja nam se može učiniti neukusna u toku posta – dosta svežeg ili sušenog bosiljka, origana, mente… a imaju ulogu i u lučenju sokova za varenje.

Postoje dva razloga za unos svežeg povrća i povrća u drugom delu dana, tj predveče – niža energetska vrednost, pa se samim tim i unos kalorija pred spavanje smanjuje, a s druge strane, iskoristljivost antioksidanasa iz svežeg voća i povrća je najkvantitativnija dok spavamo. Znači, uveče smanjujemo količinu ugljenih hidrata, ali ,opet nam je potrebno da ih malčice unesemo zbog osećaja sitosti i zadovoljstva – jedna kriška intergallnog ili dvopeka i pola šoljice orašastog voća, najbolje badema. Mutite voćne smutije sa dodatkom rižinog ili bademovog mleka- naravno, proverite sve sastojke ovih „mleka“ pre toga.

Kada je u pitanju post koji uključuje korišćenje biljnih ulja onda je princip Figure fit sledeći – priprema je ista kao kod posta „na vodi“ a ulje samo dodajte na kraju na prohlađeno kuvano povrće. Za poboljšanje ukusa možete slobodno koristiti kari, mleveni đumbir, crni i beli biber, začinsko bilje….
Umesto mleka, mlečnih proizvoda, jaja, i mesa – koristite ribu, soju, leguminoze…

Za one koji vole sireve – probajte tofu , možda vam se svidi. Sirevi poreklom iz biljnih masti su kalorični pa ih dodajte samo ponekad za poboljšavanje ukusa.
Užinajte kašiku putera od kikirikija – držaće vam sitost a promoter je ubrzavanja metabolizma.
Jednostavno – zadržite sve navike koje stekli kroz opšte smernice iz prethodnih tekstova, s tim što ćete proteine životinjskog porekla menjati proteinima biljnog porekla.

Opšte smernice u zdravoj ishrani!

Jako dobar savet je i ovaj – postavite sebi sto, servirajte obrok i sedite dok jedete, utiče na zadovoljstvo i osećaja punoće nakon jela.
Pazite kod unosa džema! Džem je jedna od namirnica koju možete jesti u strogom postu, ali neretko se izgubi kontrola pa se krene u prejedanje iz straha od gladi. Ovde je važno da unosite tečnosti – vodu i neslađene čajeve. Uz džem – lako se posegne za belim hlebom i onda se desi da jednim obrokom uneste kalorija koliko vam je dovoljno za ceo dan u redukcionim dijetama. Savladajte se.

Uspostavite ravnotežu nad svojim apetitom tako što ćete:

-se baviti nekim hobijem i družiti se

-skrenuti misli sa dijeta i posta

-redovno vežbati i unositi tečnosti

-odolevati svim strastima i misliti pozitivno.

Sve je ovo važno i za pročišćenje duha!!! – Samo napred.