ШТА РАДИТИ НА СЛАВАМА, СЛАВЉИМА И ДУГИМ ВЕЧЕРИМА У ДРУШТВУ?
Не говорите да сте “на дијети”, људи тада имају неодољиву потребу да вас изазивају, нуткају и уверавају вас да вам то није потребно, да причају разне анегдоте и дају савете које нико од њих није тражио. То раде из сопствене несигурности и да би оправдали своје лоше навике. Не улазите у расправу с њима, већ чврсто браните свој став и то, најбоље, осмехом и ћутањем. Можете се јако лепо забавити са пријатељима без преждеравања и опијања. Уколико пожелите да попијете нешто алкохолно, онда нека то буде чаша сувог црног вина, а ако вам је пиво запало за око, онда га комбинујте само са комадом печеног немасног меса и салатом, хлеб избегните или поједите само добро печену корицу једне кришке. Разне преливе,сосеве и умаке такође не једите уз месо, али је пожељно уз комад меса јести чист рендани рен из разлога кје сам наводила раније у тесктовима. Слаткиши, торте, колачи? Па људи смо, свако их понекад пожели. Уколико је могуће, замолите да вам спакују за понети, па поједите ујутру уместо доручка а после грејфрута или поморанџе уз јутарњу црну кафу без шећера. А ако хоћете одмах и ту, онда замоите за мали комад и поједите толико колико вам је потребно да вас мине жеља.
ТУРШИЈА, ЗИМНИЦА, ДА ИЛИ НЕ?
У данашње време имате увек свежег воћа и поврћа, и у зимским месецима. Додуше по много већим ценама. Нешто се и зими треба јести, и одржавати имунитет. Па и овде постоји здрав начин припреме хране која може дуго да стоји. Парадајз, паприка, краставчићи, карфиол, купус – најбоље је све стављати у тегле или каце да ферментише. Уједно имате и здраво поврће и добре бактерије које одржавају вашу цревну флору а тиме и имунитет. Кисели купус и паприка су одични извори витамина Ц, неопходног у зимским месецима. Користите само прокувану воду, со и пастеризацију као вид конзервације. Можете чак користити и домаћи, чист, цеђени сок од јабуке за нпр. рендану цвеклу, и пастеризовати у врелим теглама. Да би побољшали укус и арому поврћа, додајте сободно ченове белог лука, слачицу, мирођију, зрна црног бибера. Маринада да, кишељење не!
ИЗБАЦИТЕ!!!! винобране (једињење сумпора које може изазвати главобоље, мучнине- класични симптоми тровања) есенције или (не дај Боже) салицилну киселину- која је дозвољена само за спољну употребу и то за лечење акни, али се од ње, такође прави и ацетилсалицилна киселина тј. аспирин, који се НЕ СМЕ давати деци до, чак, 16. године. Да ли бисте давали деци такву туршију? Па макар и у малим количинама?
Припремљена домаћа ферментисана туршија је јако здрава, подржава имунитет, обилује витаминима а има и антиканцерогена својства. До душе, не једите је за вечеру јер се дуго вари ( нпр. кисели купус- до 7 сати ). Једите је за ручак и добро и дуго жваћите.
БРЗА ХРАНА?
Шетате ви градом, кад оно, замирише пица или неки роштиљ, а ви гладни па сама вода на уста креће! Шта ћемо сад? Па ништа, купите пљескавицу али не поједите баш целу лепињу, ставите у њу од прилога све што је свеже од поврћа а није у павлаци или, не дај Боже, мајонезу! И некако проберите да купите дијеталнију варијанту али да вам се свиђа. Само не дозволите да вам то пређе у свакодневну рутину, иначе, ништа страшно ! Такође, узмите у обзир да се храна ове врсте треба узимати барем неких сат времена пред тренинг или најмање два сата пред спавање.