ŠTA RADITI NA SLAVAMA, SLAVLJIMA I DUGIM VEČERIMA U DRUŠTVU?
Ne govorite da ste “na dijeti”, ljudi tada imaju neodoljivu potrebu da vas izazivaju, nutkaju i uveravaju vas da vam to nije potrebno, da pričaju razne anegdote i daju savete koje niko od njih nije tražio. To rade iz sopstvene nesigurnosti i da bi opravdali svoje loše navike. Ne ulazite u raspravu s njima, već čvrsto branite svoj stav i to, najbolje, osmehom i ćutanjem. Možete se jako lepo zabaviti sa prijateljima bez prežderavanja i opijanja. Ukoliko poželite da popijete nešto alkoholno, onda neka to bude čaša suvog crnog vina, a ako vam je pivo zapalo za oko, onda ga kombinujte samo sa komadom pečenog nemasnog mesa i salatom, hleb izbegnite ili pojedite samo dobro pečenu koricu jedne kriške. Razne prelive,soseve i umake takođe ne jedite uz meso, ali je poželjno uz komad mesa jesti čist rendani ren iz razloga kje sam navodila ranije u tesktovima. Slatkiši, torte, kolači? Pa ljudi smo, svako ih ponekad poželi. Ukoliko je moguće, zamolite da vam spakuju za poneti, pa pojedite ujutru umesto doručka a posle grejfruta ili pomorandže uz jutarnju crnu kafu bez šećera. A ako hoćete odmah i tu, onda zamoite za mali komad i pojedite toliko koliko vam je potrebno da vas mine želja.
TURŠIJA, ZIMNICA, DA ILI NE?
U današnje vreme imate uvek svežeg voća i povrća, i u zimskim mesecima. Doduše po mnogo većim cenama. Nešto se i zimi treba jesti, i održavati imunitet. Pa i ovde postoji zdrav način pripreme hrane koja može dugo da stoji. Paradajz, paprika, krastavčići, karfiol, kupus – najbolje je sve stavljati u tegle ili kace da fermentiše. Ujedno imate i zdravo povrće i dobre bakterije koje održavaju vašu crevnu floru a time i imunitet. Kiseli kupus i paprika su odični izvori vitamina C, neophodnog u zimskim mesecima. Koristite samo prokuvanu vodu, so i pasterizaciju kao vid konzervacije. Možete čak koristiti i domaći, čist, ceđeni sok od jabuke za npr. rendanu cveklu, i pasterizovati u vrelim teglama. Da bi poboljšali ukus i aromu povrća, dodajte sobodno čenove belog luka, slačicu, mirođiju, zrna crnog bibera. Marinada da, kišeljenje ne!
IZBACITE!!!! vinobrane (jedinjenje sumpora koje može izazvati glavobolje, mučnine- klasični simptomi trovanja) esencije ili (ne daj Bože) salicilnu kiselinu- koja je dozvoljena samo za spoljnu upotrebu i to za lečenje akni, ali se od nje, takođe pravi i acetilsalicilna kiselina tj. aspirin, koji se NE SME davati deci do, čak, 16. godine. Da li biste davali deci takvu turšiju? Pa makar i u malim količinama?
Pripremljena domaća fermentisana turšija je jako zdrava, podržava imunitet, obiluje vitaminima a ima i antikancerogena svojstva. Do duše, ne jedite je za večeru jer se dugo vari ( npr. kiseli kupus- do 7 sati ). Jedite je za ručak i dobro i dugo žvaćite.
BRZA HRANA?
Šetate vi gradom, kad ono, zamiriše pica ili neki roštilj, a vi gladni pa sama voda na usta kreće! Šta ćemo sad? Pa ništa, kupite pljeskavicu ali ne pojedite baš celu lepinju, stavite u nju od priloga sve što je sveže od povrća a nije u pavlaci ili, ne daj Bože, majonezu! I nekako proberite da kupite dijetalniju varijantu ali da vam se sviđa. Samo ne dozvolite da vam to pređe u svakodnevnu rutinu, inače, ništa strašno ! Takođe, uzmite u obzir da se hrana ove vrste treba uzimati barem nekih sat vremena pred trening ili najmanje dva sata pred spavanje.