Evo nekih saveta i recepata koje možete probati. Za one koje vole slatko, za one koji doručkuju obilnije, i za one koji vole uveče da pojedu više.
Desert– Ispecite muskatnu tikvu, odvojite „meso“ i u njega dodajte kašičicu meda- samo ukoliko tikva nije slatka, kašiku mlevenog lanenog semena. Nekoliko badema i malo cimeta, umešajte kao puding – tikva je odličan izvor vitamina A i E, zatim vitamina B6, kao i niacina, tiamina, folata, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana… Ono što je dobro je to štoo je siromašna – zasićenim mastima, holesterolom i natrijumom. Sve ovo je čini izuzetno hranjivom i korisnom a dijetalnom. Prijatno!
Doručak– Kupite komad svežeg filea lososa, širine oko 10 cm, a debljina središnjeg dela neka bude barem 2 cm, kupite srednji deo filea, može sa kožom- ona se inače ne jede ali je zgodna, kasnije, za sečenje. Izbegavajte repni deo. U jednu činijicu promešajte veliku punu kašiku soli, pola kašičice crnog bibera mlevenog i punu kašičicu mirođije- ukoliko imate svežu mirođiju, onda možete i više strukova, naseckajte sitno.
Sve začine promešajte, dobro utrljajte u komad lososa sa svih strana, ukoliko ima nekih rezova u ribi, slobodno obaška začinite. Utrošite sav začin, zatvorite ribu u kutiju i stavite u frižider da prenoći. Ujutru otvorite i dobro isipajte svu vodu koja je izašla iz ribe. Ostavite još jedan dan, i opet odsipajte vodu, ako je već krenulo ružičasto ulje da se cedi iz ribe, znači da je spremna za jelo. Ovo ulje nikako ne bacajte – ono je bogato omega 3 – kiselinama i jako je zdravo.
Komad ribe izvadite i secite tanke kriške na dasci, kao suvo meso. Možete komad integralnog hleba nauljiti maslinovim uljem i naređati tanko sečenu ribu na njega, secite na listiće kao suvo meso. Preko možete dodati i tanko sečeni sveži krastavac ili jesti kao krastavac salatu sa maslinovim uljem i jabukovim sirćem.
Dobili ste visoko nutritivan, zdrav oobrok koji je bogat nezasićenim masnim kiseinama i promoviše sagorevanje masnih naslaga kao i uklanjanje triglicerida i holesterola iz krvi. Naravno, vodite računa o količinama.
Večera – Kupite: teglu marinirane cvekle, vezu mladog crnog luka, sveži krastavac, domaća jaja, svežu mirođiju, dva litra jogurta.
Naseckajte luk na sitne komade, skuvajte 4 komada jaja i naseckajte na kockice, naseckajte i krastavac na kockice. Izvadite cveklu iz tegle i naseckajte je na sitnije delove, sve umešajte u jednoj velikoj šerpi, dodajte kašičicu soli i kašiku mirođije. Zalijte sa dva litra jogurta i promešajte – „hladni boršč“ za celu porodicu, zdrav, ukusan obrok koji možete pojesti uz krišku dvopeka za ručak ili bez hleba za večeru- jednu činiju!