Grejpfrut

Grejpfrut je bogat izvor vitamina C, sadrži pektinska vlakna, a ružičasto “meso” sadrži antioksidant likopen. Mnoge studije su dokazale njegov pozitivan uticaj na snižavanje nivoa holesterola u krvi. U gastrointestinalnom traktu ljudi, pektin se vezuje za molekule holesterola i usporava apsorpciju glukoze “zarobljavajući” je. Ovime se objašnjava njegov uticaj na holesterol, ali i na nivo glukoze u krvi-kako ovo voće ima nizak glikemijski indeks – GI. GI predstavlja porast nivoa šećera u krvi ljudi nakon konzumiranja hrane. Grejpfrut je upravo voćka posle čije konzumacije nivo šećera u krvi nije visok i predstavlja važan deo redukcionih dijeta u procesu mršavljenja jer pomaže organizmu da metaboliše masti – naravno, kod osoba koje nisu na terapiji lekovima za neke od hroničnih bolesti. U suprotnom – grejpfrut se ne preporučuje pošto ima sadejstva sa mnogim lekovima.
Seme grejpfruta takođe sadrži visoke nivoe antioksidanata kojima se prepisuje njegovo antimikrobno dejstvo.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je od vajkada važilo za odličan prirodni konzervans, jer sadrži sirćetnu kiselinu koja ima dezinfekciona svojstva.
Jabukovo sirće , u organizmu utiče na snižavanje nivoa glukoze u krvi kao i na holesterol – slično grejpfrutu. Svi imaju koristi od toga da drže nivo šećera i holesterol pod kontrolom. Na ovaj način jabukovo sirće ne samo da potpomaže mršavljenje, već je odličan dodatak u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, varikoznih vena, smanjuje uticaj faktora rizika kod pacijenata sa predispozicijom razvijanja visokog krvnog pritiska itd.
U svakom slučaju, treba ga unositi – ne samo kroz salate, možete ga dodavati u razne voćne smutije – 1-2 kašike, ili jednostavno razmutiti u vodi. Vodite računa o količinama ukoliko imate problem sa želudačnom kiselinom.

Badem

Ovo je fantastičan izvor antioksidanata – koji čuvaju organizam od oksidacionog procesa oštećenja ćelija, upalnih procesa, starenja ćelija i predispozicije za razvoj kancera. Najveća koncentracija korisnih antioksidanasa je u braon opni koja obavija jezgro.
Badem ima impresivne nutritivne vrednosti – bogat je vlaknima, proteinima, mono- nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E i B2 kao i elementima – magnezijumom, manganom, fosforom i finom količinom bakra. Zbog visokog sadržaja vitamina E – pomaže prevenciju Alchajmerove bolesti, srčanih oboljenja, kancera… magnezijum je uključen u više od 300 biohemijskih reakcija u telu uključujući i regulisanje nivoa šećera u krvi i imak nizak GI.
Unošenje nekoliko jezgra badema dnevno pomaže redukciju LDL- holesterola. Kako su bogati vlaknima i proteinima, u raznim šejkovima predstavljaju odličnu komponentu koja stvara osećaj sitosti i donekle pomažu ubrzavanje metabolizma.
Kao takve, ubrajamo ih u namirnice koje su neizostavni deo redukcionih dijeta kao “promoter mršavljenja”.

Puter od kikirikija

Deluje kao nešto što bi se moralo izbaciti iz upotrebe ukoliko želite da smršate. Puter od kikirikija je jako kaloričan jer sadrži visok nivo masti, ali i vlakana i proteina.
Puter od kikirikija uopšte ne treba izbacivati iz ishrane jer je , kao i badem, takozvani “promoter mršavljenja” tj. ubrzavanja metabolizma. Trebalo bi samo voditi računa sa čime se unosi. Npr. – vreme je užine, gladni ste- jedna kašika putera, bez dodatnih namirnica, je odlična i poželjno je pojesti takvu užinu. Možete isto na nekoliko krišaka sveže jabuke namazati puter od kikirikija.

Laneno seme

Kao što već znamo, laneno seme obiluje vlaknima koja bubre u crevima povećavajući motilitet creva i njihvo pražnjenje. Kako čistimo creva redovno i na prirodan način, tako i efikasno ubrzavamo metabolizam a time i proces mršavljenja. A da ne zaboravimo važnost nezasićenih masnih kiselina u semenu lana a tek njihov uticaj na opšte zdravstveno stanje- imunitet, kardiovaskularni sistem…
Par kašika dnevno – u sklopu nekog smutija, samo napred!

Sveže voće i povrće

Uvek možete jesti, naročito treba birati ono voće i povrće koje raste u vašem podneblju. Ne jesti neposredno pred ili posle obroka, već kao užinu samu po sebi. Da ne pričamo zašto je sve korisno… i bogato je vlaknima pored svega – utiču na ubrzavanje metabolizma, podmlađivanje kože, mršavljenje, opšte zdravlje…
Jesti sa opnom, sve što je moguće, jesti obojene delove, sveže kad god je to moguće i naravno – nešećereno. Ako želite da ga sačuvate nekako od truljenja, uvek je bolje zamrznuti nego kuvati kompote, džemove itd… Umesto večere- salata je odličan izbor.

Đumbir

Zna se već da je odličan u mršavjenju ali na koji način deluje? Đumbir olakšava varenje, kao prvo. Utiče na izlučivanje sokova i smanjuje nadutost. Samim tim, bolja probava znači i brži ukupan metabolizam.
Neke studije ukazuju i na to da đumbir smanjuje sintezu kortizola, tzv. stres-hormona, što za posledicu ima smanjene rezerve masti u masnim naslagama. A takođe, đumbir je tzv. ” buster energije”’ neretko ga ima u osvežavajućim napicima upravo zbog ove osobine.
Pijte ga u vidu čaja od svežeg korena, tri puta dnevno između obroka. Možete sladiti medom. I vežbajte!

Ren

Ovaj ljuti koren je odličan za čišćenje organizma u celosti. Ne samo za probavu i mršavljenje već i u najraznovrsnijim domaćim lekovima za iskašljavanje, detoksikaciju, imunitet.
Računa se u moćne “topioce masnih naslaga” i to najviše sa područja stomaka. Smatra se da je za to zaslužan singrin- ljuti sastojak, a ren sadrži i kumarine , fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide- pored, naravno, vitamina i minerala kao glavnih komponenti. Način dejstva na brzo mršavljenje je veoma sličan dejstvu đumbira.

Možete praviti svoju mešavinu za mršavljenje sa medom i limunom, ali uz meso za ručak, obavezno ga uključite.

Cimet

Cimet povećeva osetljivost insulina i na taj način reguliše nivo glukoze u krvi. Obavezan je u ishrani onih koji vole slatko. Smatra se da je za promovisanje mršavljenja kod cimeta odgovorno jedinjenje- cinamaldehid jer pomaže ubrzavanje metabolizma.
Dodajte ga u čaj, neki ga čak vole i u kafi, smutiju… svaki put kada ga se god setite.