ТУРШИЈА, ЗИМНИЦА, ДА ИЛИ НЕ?
У данашње време имате увек свежег воћа и поврћа, и у зимским месецима. Додуше по много већим ценама. Нешто се и зими треба јести, и одржавати имунитет. Па и овде постоји здрав начин припреме хране која може дуго да стоји. Парадајз, паприка, краставчићи, карфиол, купус – најбоље је све стављати у тегле или каце да ферментише. Уједно имате и здраво поврће и добре бактерије које одржавају вашу цревну флору а тиме и имунитет. Кисели купус и паприка су одлични извори витамина Ц, неопходног у зимским месецима. Користите само прокувану воду, со и пастеризацију као вид конзервације. Можете чак користити и домаћи, чист, цеђени сок од јабуке за нпр. рендану цвеклу, и пастеризовати у врелим теглама. Да би побољшали укус и арому поврћа, додајте сободно ченове белог лука, слачицу, мирођију, зрна црног бибера. Маринада да, кишељење не!
ИЗБАЦИТЕ!!!! винобране (једињење сумпора које може изазвати главобоље, мучнине- класични симптоми тровања) есенције или (не дај Боже) салицилну киселину- која је дозвољена само за спољну употребу и то за лечење акни, али се од ње, такође прави и ацетилсалицилна киселина тј. аспирин, који се НЕ СМЕ давати деци до, чак, 16. године. Да ли бисте давали деци такву туршију? Па макар и у малим количинама?
Припремљена домаћа ферментисана туршија је јако здрава, подржава имунитет, обилује витаминима а има и антиканцерогена својства. Али, не једите је за вечеру јер се дуго вари, нпр. кисели купус- до 7х. Једите је за ручак и добро и дуго жваћите.
БРЗА ХРАНА?
Шетате ви градом, кад оно, замирише пица или неки роштиљ, а ви гладни па сама вода на уста креће! Шта ћемо сад? Па ништа, купите пљескавицу али не поједите баш целу лепињу, ставите у њу од прилога све што је свеже од поврћа а није у павлаци или, не дај Боже, мајонезу! И некако проберите да купите дијеталнију варијанту али да вам се свиђа. Само не дозволите да вам то пређе у свакодневну рутину, иначе, ништа страшно ! А и увек се присетите да ипак ви не знате ппорекло свих тих намирница које вам маме погледе!
ЗАЧИНИ И ГРИЦКАЛИЦЕ
Вегета и грицкалице из кесица као и инстант храна садрже појачиваче укуса типа натријум глутамат, још познат као Е621, а који појачавањем укуса стимулише лучење пљувачних жлезда и апетит. Па онда “не можемо да станемо да грицкамо” високо калоричне грицкалице. И не само то, јако се тешко метаболише и избацује из организма.
Када прочистите чуло укуса од разних зачинских мешавина и запршки и замените их природним сушеним зачинским биљем као што је некада давно рађено, моћи ћете коначно да уживате у правом, природном укусу хране који уопште није „без везе“. Уколико га не осећате само значи да је ваш начин исхране вама баш толико „осакатио“ рад квржица на језику, одговорних за осећај укуса. Детоксикујете на здрав начин а без гладовања!
ЧОКОЛАДА!
Може, по коцкица с времена на време, али са високим процентом какаа. Какао је иначе антиоксиданс и повољно утиче на метаболизам и детоксикацију а и на расположење јер ослобађа ендорфин- хормон среће, као и кафа, црна, без шећера и цејлонски чај. Међутим повећан унос може изазвати горушицу. Контролишите количине. Све оне које се топе у рукама док је држите и сви се умажете док је не поједете су варијанте које треба избегавати јер садрже гомилу „Е“ састојака а најмање корисног какаа.