TURŠIJA, ZIMNICA, DA ILI NE?

U današnje vreme imate uvek svežeg voća i povrća, i u zimskim mesecima. Doduše po mnogo većim cenama. Nešto se i zimi treba jesti, i održavati imunitet. Pa i ovde postoji zdrav način pripreme hrane koja može dugo da stoji. Paradajz, paprika, krastavčići, karfiol, kupus – najbolje je sve stavljati u tegle ili kace da fermentiše. Ujedno imate i zdravo povrće i dobre bakterije koje održavaju vašu crevnu floru a time i imunitet. Kiseli kupus i paprika su odlični izvori vitamina C, neophodnog u zimskim mesecima. Koristite samo prokuvanu vodu, so i pasterizaciju kao vid konzervacije. Možete čak koristiti i domaći, čist, ceđeni sok od jabuke za npr. rendanu cveklu, i pasterizovati u vrelim teglama. Da bi poboljšali ukus i aromu povrća, dodajte sobodno čenove belog luka, slačicu, mirođiju, zrna crnog bibera. Marinada da, kišeljenje ne!
IZBACITE!!!! vinobrane (jedinjenje sumpora koje može izazvati glavobolje, mučnine- klasični simptomi trovanja) esencije ili (ne daj Bože) salicilnu kiselinu- koja je dozvoljena samo za spoljnu upotrebu i to za lečenje akni, ali se od nje, takođe pravi i acetilsalicilna kiselina tj. aspirin, koji se NE SME davati deci do, čak, 16. godine. Da li biste davali deci takvu turšiju? Pa makar i u malim količinama?
Pripremljena domaća fermentisana turšija je jako zdrava, podržava imunitet, obiluje vitaminima a ima i antikancerogena svojstva. Ali, ne jedite je za večeru jer se dugo vari, npr. kiseli kupus- do 7h. Jedite je za ručak i dobro i dugo žvaćite.

BRZA HRANA?

Šetate vi gradom, kad ono, zamiriše pica ili neki roštilj, a vi gladni pa sama voda na usta kreće! Šta ćemo sad? Pa ništa, kupite pljeskavicu ali ne pojedite baš celu lepinju, stavite u nju od priloga sve što je sveže od povrća a nije u pavlaci ili, ne daj Bože, majonezu! I nekako proberite da kupite dijetalniju varijantu ali da vam se sviđa. Samo ne dozvolite da vam to pređe u svakodnevnu rutinu, inače, ništa strašno ! A i uvek se prisetite da ipak vi ne znate pporeklo svih tih namirnica koje vam mame poglede!

ZAČINI I GRICKALICE

Vegeta i grickalice iz kesica kao i instant hrana sadrže pojačivače ukusa tipa natrijum glutamat, još poznat kao E621, a koji pojačavanjem ukusa stimuliše lučenje pljuvačnih žlezda i apetit. Pa onda “ne možemo da stanemo da grickamo” visoko kalorične grickalice. I ne samo to, jako se teško metaboliše i izbacuje iz organizma.
Kada pročistite čulo ukusa od raznih začinskih mešavina i zaprški i zamenite ih prirodnim sušenim začinskim biljem kao što je nekada davno rađeno, moći ćete konačno da uživate u pravom, prirodnom ukusu hrane koji uopšte nije „bez veze“. Ukoliko ga ne osećate samo znači da je vaš način ishrane vama baš toliko „osakatio“ rad kvržica na jeziku, odgovornih za osećaj ukusa. Detoksikujete na zdrav način a bez gladovanja!

ČOKOLADA!

Može, po kockica s vremena na vreme, ali sa visokim procentom kakaa. Kakao je inače antioksidans i povoljno utiče na metabolizam i detoksikaciju a i na raspoloženje jer oslobađa endorfin- hormon sreće, kao i kafa, crna, bez šećera i cejlonski čaj. Međutim povećan unos može izazvati gorušicu. Kontrolišite količine. Sve one koje se tope u rukama dok je držite i svi se umažete dok je ne pojedete su varijante koje treba izbegavati jer sadrže gomilu „E“ sastojaka a najmanje korisnog kakaa.