Gluten

Šta je sad pa to? I zašto sad to, kao, ne valja?
Gluten je latinska reč i znači lepak- otud na se engleskom lepak kaže “glue”. A ,inače, je gluten kompozitni protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu.
Znate onaj osećaj kad jedete neko testo, pa vam se u toku žvakanja ono zalepi za nepce i zube a od zalogaja napravi plastelinasta grudva? E to je zbog glutena , i takvi se zalogaji u želucu dalje lepe za creva i teže vare. Što nikako ne doprinosi ubrzavanju metabolizma , čišćenju organizma, pa ni mršavljenju. Zato vas upućujem na ovas, kukuruz i integralni pirinač kao izvor ugljenih hidrata -prvenstveno. Ko nije alergičan na gluten- a više nas je takvih- može i integralni tost, dvopek, samo u manjim količinama. Naravno, ne mešajte u istom obroku krompir, pirinač i hlebove- pa ni pasulj ili grašak. Gluten, u suštini, moraju da izbegavaju samo osobe sa celijakijom- bolest tankog creva. A ostali, kao što napomenuh neka smanje čisto zbog opšteg zdravstvenog stanja.

Stevija

To je prirodni zaslađivač koji se koristi kao zamena za šećer kod dijabetičara. Od šećera je 250-300 puta slađi a znatno manje energetske vrednosti pa se može koristiti i u redukcionim dijetama kod onih koji baš vole slatko. Inače dobija se iz lista biljke- Stevia Rebaudiana. Ima je u praškastom, tečnom i tabletiranom obliku. Možete je kuvati ili praviti kolače s njom. Tako da- samo napred!

Kinoa

To je namirnica koja se za sada svrstava u žitarice ali ima polemike da li je ona baš to. Dok se ne dokaže drugačije- ona je za nas žitarica! Kažu- najzdravija je od svih ostalih, najhranjivija puna omega 3 kiselina, vitamina i minerala itd. Ako je tako, pa hajde da je uvrstimo u našu ishranu. Može se upotrebiti svuda gde inače stavljate pirinač ili kao kaša sama po sebi – slatka ili slana. Pre kuvanja se dobro propere i malo potopi. Poreklo?- Južna Amerika. I, da, nije nova, tu sa nama je hiljadama godina. Kako je oni slavni pronalazači ne donesoše do nas ranije?- ne znam, zavera neka sigurno!

Čia

Postoje od vajkada. To je seme biljke koja raste u Meksiku, tzv. „španska žalfija“- u bukvalnom prevodu. Ovo seme važi za vrlo hranjivo jer sadrži omega 3 masne kiseline, ugljene hidrate, proteine, vlakna, antioksidante i kalcijum. Zovu je „energy booster“ – izvor energije je upravo zbog sadržaja svih ovih nutrijenata ali i odličan promoter mršavljenja. Kako? – Zbog vlakana koje sadrži! Uspostavlja normalno varenje i redovno pražnjenje creva. Ima je, gotovo, u svakom marketu, potražite je. Napomena- ne jede se suva! Morate je prvo potopiti u neki voćni koktel, jogurt, vodu… i popiti zajedno sa tom tečnošću. Kašika ujutru i kašika uveče – odlično pomaže!

Gi- maslac

To je u stvari visoko prečišćeni maslac! Veoma kaloričan pa se, naravno, preporučuje uravnotežena upotreba. Može se npr. namazati ujutru na jedno do dva parčeta hleba- tanko!- a može se koristiti i za kuvanje- opet, ne u velikim količinama i na tihoj vatri. Izvor je svih liposolubilnih vitamina- A,D.E i K. Skuplji jeste, ali vredi.

Tofu

Ovo je koagulisano i presovano sojino mleko- nešto kao sir sojinog mleka. A sojino mleko? E to je bukvalno sprašeno i dispergovano seme soje u vodi. Soja sadrži visok procenat biljnih proteina, pored gomile drugih nutrijenata i zato odlična u ishrani vegetarijanaca. Ima je u raznim oblicima a tofu je jedan od njih. Ukus?- ne znam šta bih rekla- nije moja omiljena namirnica, ali ko voli – samo napred. Kod žena sa visokim rizikom za rak dojke i materice se ne preporučuje!!!

Krastavac i paradajz

– u stvari spada u voće! I, da, za razliku od ostalog povrća, oni se mogu mešati sa drugim voćem. Tako je iskoristljivost svih vitamina i minerala koje sadrže, veća! Paradajz važi za najvredniju namirnicu! Jedna šopska salata od dva (ali prava) paradajza, jednog krastavca, pola crnog luka – začinjena sa malo kvalitetne soli, malo soka ceđenog limuna i hladno ceđenog maslinovog ulja, pa na sve to ako dodate malo ribanog mladog sira- mmmmm, uneli ste skoro sve što vam je potrebno od vitamina i minerala u jednom danu. A neće vas ugojiti!

Avokado

Ovo je isto voće, i to bobičasto! Tako su ga svrstali naučnici. Sada ga već možete naći svuda. Smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i promoter je u mršavljenju. Čega sve ima?- svega – magnezijuma, kalijuma, vitamina B- grupe, C,E,K, beta karotena i omege 3. Možete ga dodavati u razne šejkove ili salate- tako je najukusniji!

Vlakna

Ovo su jako bitne komponente kako u redukcionim dijetama, tako i ostalim dijetama, bitne za svakog, bez obzira na uzrast. Hemijski – to su ugljeni hidrati- rastvorljivi ili ne, a u organizmu nisu potpuno svarljivi. Jako su važni zbog toga što bubre u digestivnom traktu a time povećavaju motilitet creva tj. redovno pražnjenje. Bubrenjem se stvara i sluzava supstanca koja obezbeđuje pravilnu apsorpciju nutrijenata iz drugih namirnica kao i pravilan rad „dobrih bakterija“. A sve to za rezultat ima- smanjen rizik pojave raka debelog creva, hemoroida i opstipacije. Smanjuju nivo glukoze i holesterola u krvi pa time i rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Namirnice bogate vlaknima: čia– na prvom mestu, lan, ovas, raž, grašak, sočivo, tamno zeleno povrće, jabuke, kruške, banane i mnoge druge.

Šta goji a šta ne?

Ne postoje namirnice koje goje! Goji vas to što ne balansirate unos i potrošnju kalorija tj. „lifestyle“. Vi možete pojesti parče pice ili pljeskavicu, popiti flašu koka kole (što stvarno- niko vam nikad neće reći da je zdravo ili korisno), ali što će vas ugojiti je to što ste to uradili npr. uveče, gledajući film pred tv-om i posle samo nastavili da spavate… Hrana se ne deli na onu koja goji ili ne goji, već na onu koja visoku energetsku vrednost ili nisku, zdravu ili nezdravu. Drugo!- tajming je jako važan. U kom delu dana jedete koju vrstu namirnica.  Treće!- način obrade i pripreme hrane. Npr. kuvani krompir ili pomfri?- ne dođe mu na isto. Ostanite na vezi… mi jedemo sve namirnice, samo menjamo navike!