Vrlo je prostranjeno shvatanje reči „dijeta“ na potpuno pogrešan način. U svetu i kod nas se bukvalno misli na „gladovanje gojaznih osoba radi mršavljenja“. U stvari ta reč potiče iz grčkog jezika od reči „dijaita“ što , u prevodu, znači „način života“. Kasnije je usvojena reč u francuskom jeziku i od tada ima značenje „hrana i piće koju osoba unosi u okviru svoje sredine i po svojim navikama“. Medicinski se odnosi na način ishrane osoba u skladu sa zdravstvenim stanjem- i to je upravo to – dijeta. Nikako se ne odnosi na gladovanje. Već upravo na unos hrane. Ne budite „alergični“ na dijete.

Ukoliko ste na neki sastojak u hrani alergični i to ne smete unositi, vi ste automatski „na dijeti“. Ljudi stalno moraju nešto u svojoj ishrani menjati zbog zdravlja i kvaliteta života. Pa bi najbolje, možda, bilo ne čekati momenat kada nam je zdravlje već ugroženo da moramo da se menjamo, već da se postepeno, korak po korak, menjamo na vreme i time budemo zdravi. Ne dopustite da vam život dotakne niske grane da biste vodili računa o njemu.

Greyscale Photography of Woman Wearing Long-sleeved Top

U svim odlukama koje donesete- tipa: „E više nikad neću da pijem… pušim… jedem ovo ili ono…“- pokušajte da testirate svoj karakter i svoju jačinu. Ako prekršite, cagledajte vreme za koje ste odluku prekšili.

Ako je to vreme kraće od tri dana, onda ste duboko nezadovoljni sobom. Morate pronaći šta je to što vas sprečava da počnete da cenite sebe ponovo.

Ako je vreme duže od mesec dana i imate „dobar“ razlog da prekršite – ali ste opet preterali. Sigurno se vraćate na staro- osetićete prekor prema sebi samom.

Ako je prošlo duže od mesec dana i imate razlog – ali ste se kontrolisali, onda ste uporna osoba sa jakim karakterom. Odličan početak!

Ako ste već i zaboravili šta ste obećali i ne brojite dane , zaboravili ste loše navike – vi ste promenjena osoba, pobedili ste sebe! Samo nastavite i održite jaku volju.